Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Witte Herdershond

Witte Herdershond

Witte Herdershond

Oorspronkelijk doel

Middelgrote familie- en gebruikshond met uitgesproken liefde voor kinderen, een oplettende waker, een opgewekte en gemakkelijk lerende werkhond.

Beknopte geschiedenis

De Witte Herder is ontstaan uit de Duitse Herder, echter was daar de kleur wit ongewenst. Toch waren er liefhebbers voor en in Amerika en Canada ontwikkelde het zich langzaamaan tot een opzichzelf-staand ras, beter bekend als de Amerikaans of Canadese Witte Herder. Zwitserland was het eerste FCI-land dat het ras erkende en zo werd het ras ‘omgedoopt’ tot de Zwitserse Witte Herder. De beide vachtvariëteiten kunnen onderling gekruist worden er is daarmee alleen een uiterlijk verschil.

VroegerNu

Berno von der Siewiese (1913)

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -347)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Witte Herder is een krachtig goed bespierde middelgrote, middelzwaar gebouwde stok- of langstokharige hond met staande oren, van rechthoekig formaat met een elegante, harmonieus vloeiende belijning.Een functioneel en harmonisch gebouwde hond zonder overdrijving, daarmee geschikt voo
Huidig uiterlijk

Het uiterlijk van de hedendaagse Witte Herdershond is weinig afwijkend van de oorsprong en rasstandaard.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Temperamentvol zonder nervositeit, opmerkzaam en waakzaam, soms enigszins gereserveerd tegenover vreemden, echter nooit angstig of agressief.Zijn stabiel en leergierige aard maken de Witte Herder zeer geschikt als gezinshond en voor tal van hedendaagse hondensporten.
Huidig gedrag

Levendig, aanhankelijk en leergierig en opmerkzaam, soms gereserveerd tegenover vreemden. Zachtaardiger dan een Duitse of Mechelse Herder en minder geschikt als waak- of verdedigingshond.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging controleert hierop. HD en ED komt nog sporadisch voor. Ook huidproblemen, problemen aan het spijsverteringskanaal en gedragsproblemen komen voor in het ras. Castratie verstoord de natuurlijke rui en zorgt voor de ontwikkeling van een afwijkende (langer en dikker) en veel moeilijker te onderhouden vacht.

Overig / Aandachtspunten

Juist het contrast tussen een zuiver witte vacht en zwart neus- en lippigment maken de Witte Herder een attractieve verschijning. Lichter pigment en wildkleur zijn daarmee ongewenst. Ook lichte ogen doen afbreuk aan een vriendelijke expressie en zijn ongewenst. De ontwikkeling van een aflopende ruglijn en overdreven hoekingen zoals bij de Duitse Herder is absoluut ongewenst. Een aandachtspunt is het gedrag. Gereserveerdheid mag niet verward worden met angstig of nerveus.

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • VZWH
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.