Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Oostenrijkse Pinscher

Oostenrijkse Pinscher

Oostenrijkse Pinscher

Oorspronkelijk doel

Boerderijhond en ongedierte bestrijder.

Beknopte geschiedenis

De Oostenrijkse Pinscher stamt af van de oude Oostenrijkse en Landpinscher die nog steeds in de tweede helft van de 19e eeuw als een veelzijdige boerderijhond wijdverspreid was.
1921 is er met een planmatige zuivere fok begonnen. Op 16 oktober 1928 werd dit ras als Oostenrijkse kortharige Pinscher door de Oostenrijkse Kennel Club erkend. In 2000 werd de naam veranderd in “Oostenrijkse Pinscher”.

VroegerNu


Foto: met toestemming eigenaar
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-64)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgrote, gedrongen hond met een levendige en heldere gezichtsuitdrukking.Doel erfbewakers. Heden ten dage bewaker van huis en haard. Wat robuuster van bouw als de Duitse Pinscher met dikke stokharige vacht.

Huidig uiterlijk

Het robuuste stoere van de Oostenrijkse Pinscher met stevige voorborst, beginnen we kwijt te raken. Helaas meer en meer naar een steeds ielere lichaamsvorm. Hoofdtype is door de jaren gelijk van vorm gebleven. Vachten zijn nog mooi in verdeling echter sluipt de witte kleur er in wat aandacht vergt!

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Stabiel, levendig, attent, speels en vooral aanhankelijk en vriendelijk in de omgang met mensen die hem bekend zijn. Hij is tegenover vreemden achterdochtig en een onomkoopbare waker. Het jachtinstinct is zwak ontwikkeld.Eigenaren moeten meer aandacht schenken aan hun trouwe viervoeter om de energie goed te verdelen. Dit is noodzakelijk voor de Oostenrijkse Pinscher met zijn intelligentie en zijn uithoudingsvermogen. Socialisatie zeer gewenst !

Huidig gedrag

Zeer fijne, gevoelige en leergierige gezinshond met pit. Blaffen zeker als waker. Heeft zeker zijn dagelijkse wandelingen nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Past zich sneller aan bij de eigenaar als de Duitse Pinscher. Regelmaat en consequent zijn en blijven is zeer aan te bevelen.

Gezondheid *1

Zoals in ieder levend wezen komen er bij honden ook ziekten voor, de Oostenrijkse Pinscher is een relatief gezond ras, de vereniging controleert op HD. Verder worden ED onderzoek en Fairfok geadviseerd en moet de inteelt coëfficiënt in acht worden genomen.

Overig / Aandachtspunten

Soms argwanend naar vreemden maar als het vertrouwen er is, gaat de Oostenrijkse Pinscher door het vuur voor de eigenaar.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.