Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Duitse Pinscher

Duitse Pinscher

Duitse Pinscher

Oorspronkelijk doel

Waak en erfhond, maar ook ongedierte bestrijder. (muizen, ratten en mollen)

Beknopte geschiedenis

De gladharige Pinscher staat voor een heel oud ras dat reeds in 1880 in het Duitse hondenstamboek genoemd is. Hij heeft dezelfde voorouders als de Schnauzer, die ook de ruwharige Pinscher genoemd werd. De kortharige Pinscher onderscheid zich vanaf het begin door zijn kleur en beharing.
De meeste waren zwart met lichtbruine aftekeningen, eenkleurig in bruin tot rood, peper en zoutkleurig of eenvoudig blauwgrijs tot zwart.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: met toestemming eigenaar
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-184)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Duitse Pinscher is kortharig, middelgroot, met een trotse houding, vloeiende belijning, elegant en vierkant gebouwd. Goed ontwikkelde bespiering is vooral duidelijk zichtbaar vanwege de korte gladde beharing.Doel stalbewaker van vroeger uit. Heden ten dage bewaker van huis en haard. Atletisch gebouwd met spitse snuit in relatie met opsporen en het vangen van een kleine dierlijke prooi.

Huidig uiterlijk

Slechte fronten (geen voorborst) kortom stijl voor en achter. Zeer veel opgetrokken onder belijningen, tegen windhondachtig aan. De optimale vierkante bouw is aan het verdwijnen helaas, in relatie tot de rug. Hoofd: onderkaak plus parallellisme verdienen de aandacht.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig, temperamentvol, zelfverzekerd gecombineerd met moed en uithoudings-vermogen, wat hem een familie-, en waakhond maakt.Heden ten dage moeten eigenaren meer aandacht schenken aan hun trouwe viervoeter om de energie goed te verdelen. Dit is noodzakelijk voor de Duitse Pinscher met zijn intelligentie en zijn uithoudingsvermogen wat vaak wordt onderschat !

Huidig gedrag

Zeer fijn, gevoelige super slimme waakhond met veel pit die tevens goed kan toneelspelen. Heeft zeker zijn dagelijkse wandelingen nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Interactie van eigenaar met de Duitse Pinscher is van groot belang voor een goede gezamenlijke toekomst. Regelmaat en consequent zijn en blijven is een pré. (stabiliteit gewenst het is geen poeslieve hond)

Gezondheid *1

Zoals in ieder levend wezen komen er bij honden ook ziekten voor, de Duitse Pinscher is een relatief gezond ras, de vereniging controleert op HD en ECVO oogonderzoek. Verder wordt Dilute onderzoek en Fairfok geadviseerd.

Overig / Aandachtspunten

Een Duitse Pinscher weet waar die voor gaat, het is geen gewone huishond.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.