Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Harrier

Harrier

Harrier

Oorspronkelijk doel

Jachthond, meutehond.

Beknopte geschiedenis

Over de oorsprong van de Harrier is weinig bekend. Vermoedelijk ontstaan door inkruisen van windhonden het Harrier-type, die werden gebruikt om op hazen te jagen, mogelijk naar Engeland meegebracht door de Noormannen.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

RvB
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-295)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Volhardende en lichte hond, minder krachtig en nobeler dan de Foxhound.Harriers worden te voet gevolgd, in tegenstelling tot de Foxhounds, die jagen met net hulp van voorjagers te paard.

Huidig uiterlijk

Wordt vaak aangezien voor een grote Beagle of een kleine Foxhound.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De rasstandaard vermeld niets over het gewenste gedrag.Meutehond, moet dus goed overweg kunnen met andere honden en mensen.

Huidig gedrag

Harriers zijn lief en aanhankelijk, maar vanwege hun jachtpassie zijn ze ook zeer energiek. Als de gezondheid het toelaat, kunt u met een Harrier dagelijks een lange wandeling van een uur of langer maken.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de brakkenclub is bezig met de gezondheid van dit ras, zodat er nog geen monitoring van erfelijke ziekten en gebreken plaatsvind. Het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoeken.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.