Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Newfoundlander

Newfoundlander

Newfoundlander

Oorspronkelijk doel

Hielp de visser om netten binnen te halen, uitmuntende zwemmer.

Beknopte geschiedenis

Komt oorspronkelijk van het eiland Newfoundland. Hulpje van de vissers om netten binnen te halen, maar ook drenkelingen te redden. Heeft een aangeboren gedrag voor waterwerk, opgewassen tegen het klimaat.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-050)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Newfoundlander is zwaar met een krachtig compact lichaam, goed gespierd en goed gecoördineerd in zijn bewegingen. Lijkt korter op de benen maar dit komt in hoofdzaak door de diepe borst.Vroeger gebruikt bij de visvangst en een gewaardeerde kracht om de viskar of de netten uit het water te rekken, ook haalde zij alles uit het water wat uit de boot was gevallen. Gebruikt voor het redden van drenkelingen.

Huidig uiterlijk

Toont zich fier en waardig, Zachtmoedigheid en welwillendheid, is zelfverzekerd, niet waaks, en kan samen met andere honden Het is een hond die wel iets te doen moet hebben.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De expressie van de Newfoundlander weerspiegelt welwillendheid en zachtheid. Waardig, opgewekt en creatief. Hij staat bekend om zijn onvervalste zachtmoedigheid en rust.Door de welwillendheid, volgzaam en zachtaardige aard reageert hij toch regelmatig op zijn eigen wijze manier.

Huidig gedrag

Zachtmoedigheid en welwillendheid, is zelfverzekerd, niet waaks. Het is een echte gentleman maar zal bij onraad zijn baas beschermen. Gaat graag in het water een echte waterwerker. Ga samen met uw hond zwemmen en hij zal u makkelijk naar de kant brengen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt o.a. voor: Hartproblemen. HD, hartproblemen, ED, vacht hoeveelheid en dichtheid.

Overig / Aandachtspunten

Kleine oogjes geeft problemen.
Een dikke vacht die waterafstotend is, regelmatig kammen en borstelen.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.