Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Thai Bangkaew Dog

Thai Bangkaew Dog

Thai Bangkaew Dog

Oorspronkelijk doel

Gezelschaps en gezinshond.

Beknopte geschiedenis

De Thai Bangkaew Dog is een oud ras dat zijn oorsprong heeft in Thailand. Het huidige ras is van oorsprong een kruising tussen de zwart-witte inheemse teef van de lokale Boeddhistische abt en een uitgestorven wilde hond.
In 1957, is door selectieve fok uit enkele nesten het hedendaagse ras na generaties ontstaan. De Thai Bangkaew Dog wordt gezien als een kostbaar erfgoed van de provincie Phitsanulok en wordt ook in de hele provincie veelvuldig gefokt. Inmiddels is het ras zo beroemd geworden dat ze nu in alle gebieden van Thailand worden gefokt.

VroegerNu

FCI Rasstandaard

RvB
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-358)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Thai Bangkaew Dog heeft een vierkante bouw, is goed geproportioneerd, nooit laag op de benen, met een tamelijk brede en diepe borst. Het heeft een dubbele vacht, die een kraag rond de nek en schouders behoort te vormen met een goed behaarde staart, meer geprononceerd bij reuen dan teven. De reuen zijn krachtiger van bot dan de teven.Het ras werd door de bevolking rondom het huis gehouden. Waarschijnlijk zal er ook met ze gejaagd zijn.

Huidig uiterlijk

De vacht kleur van de Thai Bangkaew Dog is wit met platen in verschillende kleuren. De middellange vacht is niet afstaand, aan het hoofd en de benen iets korter dan op het lichaam. Het hoofd graag afgetekend met een masker. Een witte aftekening rond de snuit wordt graag gezien. De staart wordt in een curve recht over de rug gedragen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Alert, intelligent, loyaal, waaks en gehoorzaam. Het ras is makkelijk te trainen. Ze kunnen wat terughoudend naar onbekenden zijn.Makkelijke gezelschapshond, goed gehoorzaam te maken.

Huidig gedrag

De Thai Bangkaew Dog is een oertype en gedraagt zich ook zo. Ondanks training blijven ze zich afstandelijk tonen ten opzichte ten opzichte van vreemden. Vooral jonge honden zullen tijd nodig hebben om te ontdekken dat vreemde mensen te vertrouwen zijn. Het is dus zaak om hem tijdens het opgroeien goed te begeleiden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging (Thai Ridgeback vereniging) controleert de fokdieren op: HD.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.