Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Azawakh

Azawakh

Azawakh

Oorspronkelijk doel

Jachthond, maar ook waakhond.

Beknopte geschiedenis

Het is een Afrikaanse Windhond die afstamt van types, afgebeeld op duizenden jaren oude rotsschilderingen in het centraal Afrikaanse gebied. Naarmate de Sahara droger werd, zakten herders/jagers, de Touaregs, de Dahoussahaqs en de Peuls met hun honden af naar de meer gastvrije Sahel landstreken: de randen van de droge Azawakh vallei, geschikt voor veeteelt en jacht . Behorend tot de cultuur van de bevolking die het ras ontwikkeld en gevormd hebben, staat het bekend als ‘Oska’ in de taal van de Touaregs. Europese liefhebbers ontdekten en bewonderden het ras en selecteerden het vervolgens met hulp van fokkers van de eerste afstammelingen die vanaf 1968 naar Europa werden geëxporteerd.

VroegerNu

Foto: AKC

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-307)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Azawakh windhond is vooral slank en elegant en geeft een algemene indruk van grote sierlijkheid. Zijn beendergestel en bespiering zijn zichtbaar onder een dunne en droge huid. Hij toont zich als een langgelijnde hond waarvan het lichaam past in een rechthoek met de langste zijde verticaal.De huidige Azawakh is door de jaren heen gelukkig weinig veranderd en nog steeds uitermate geschikt voor zijn oorspronkelijke doel. Veel Azawakhs doen het uitstekend op de coursing.
Huidig uiterlijk

De Azawakh is een elegante, slanke, middelgrote, kortharige windhond met een lang droog fijn gevormd hoofd met matige stop, zachtmoedige, amandelvormige ogen en een hangend oor.
Het trots gedragen hoofd, de lange slanke hals, de fijn gebouwde ledematen en de diepe borst bij de opgetrokken smalle korte lendenen benadrukken voor alles elegantie en rastypische verschijning. De huid is dun en zacht, de vacht is dicht, kort en zacht. De vachtkleur varieert van licht zandkleur via alle schakeringen van roodzandkleurig tot donker bruin (ook de gestroomde variant komt voor: kijk naar onder andere Elkez, HV). Karakteristiek zijn de witte aftekeningen vooral aan de voeten (witte sokken, HV), maar ook op de borst, het hoofd en de staart. Deze vereiste aftekeningen kunnen in grootte sterk variëren. Het gangwerk is dansend.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig, oplettend, afstandelijk. Hij kan zéér gereserveerd tegenover vreemdelingen zijn, maar laat zich zachtaardig en aanhankelijk kennen binnen de familie én tegenover diegenen die hij wenst te aanvaarden.Het huidige karakter is nog steeds die van een trotse, trouwe doch zeer gereserveerde windhond en zeker niet geschikt voor iedereen.
Huidig gedrag

De Azawakh is een trotse, zelfverzekerde, zelfstandige hond, die eenzelfde karakter toont als de mensen van het volk waar hij, lang voordat de honden naar Europa kwamen, mee samen leefde. De trots en zelfstandigheid kunnen makkelijk begrepen worden als men bedenkt, dat de Touareg nooit meer dan een of twee dieren gelijktijdig hadden, welke als jagers, maar ook als waakhond een functie vervulden. Ook aan het temperament van de Azawakh moeten aantal woorden gewijd worden. Als er ooit een ras is geweest, dat niet voor een ieder geschikt is, is het de Azawakh. Het zjin fijnbesnaarde, zeer gevoelige, intelligente dieren, vergelijkbaar met een Arabisch volbloedpaard.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op eenmalige dierenartsverklaring van:

  • Aangeboren doofheid of blindheid;
  • Hazenlip of gespleten gehemelte;
  • Wezenlijke gebitsfouten of kaakafwijkingen;
  • Epilepsie.
Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.