Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Pharaohond

Pharaohond

Pharaohond

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Ofschoon als land van oorsprong Malta wordt opgegeven, blijkt uit tekeningen en geschriften dat de hond reeds 4000 jr. v.Chr. in Egypte werd aangetroffen en daar als jachthond werd gebruikt en gefokt.
Op Malta worden ze momenteel nog steeds gebruikt voor de konijnenjacht en voor zover na te gaan, bestaan ze daar reeds 2000 jaren; het type is, in de 5000 jaren dat dit ras bestaat, hoegenaamd niet veranderd. Ongeveer in 1920 werden de eerste exemplaren naar Engeland gebracht, doch in 1968 hield men zich pas echt bezig met dit ras. Momenteel is de Pharaohound in heel de wereld een erkend ras en heeft in diverse landen zijn eigen rasvereniging.

VroegerNu


Geen oude afbeelding beschikbaar.

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-248)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgroot, adellijke houding met scherpe belijning. Elegant maar krachtig. Zeer snel met vrij, licht gangwerk en waakzame expressie.

Huidig uiterlijk

De Pharaoh hound is van middelmatige grootte, heeft een elegante houding en een strak getekend silhouet. De beweging tijdens het werken is soepel maar toch krachtig; de hond is zeer behendig. Het hoofd is lang, smal en droog; voorsnuit is iets langer dan de schedel, weinig stop. Ogen ovaal van vorm en niet te diep liggend, barnsteenkleurig. De oren zijn matig hoog aangezet, overeind staand bij allertheid, zeer beweeglijk, dun en groot met een brede aanzet! Scharend volledig gebit.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Waakzaam, intelligent, vriendelijk, aanhankelijk en speels.

Huidig gedrag

Door zijn natuurlijke aanleg voor de jacht voelt de Pharaoh hound zich uitstekend thuis op een renbaan en/of coursing-terrein. In Nederland zijn hiervoor vele mogelijkheden o.a. bij de NVOW die 3 x per jaar een werkdag organiseert waar alle Oosterse en Mediterrane windhondenrassen met hun eigenaars welkom zijn. De Pharaoh hound heeft veel aandacht en beweging nodig, hetgeen zich o.a. uit in het ‘vragen’ aan het baasje om een spelletje. Ook in het vrije veld zullen ze onophoudelijk blijven zoeken met hun ogen – en typisch voor deze (half)wind- honden ook met hun neus – naar eventuele konijnen, hazen of iets anders wat de moeite waard is.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging vereist een éénmalige dierenartsverklaring dat het dier waarmee gefokt gaat worden gezond is en zeker niet lijdt aan de genoemde aandoeningen. * Aangeboren doofheid of blindheid * Hazenlip of gespleten gehemelte * Wezenlijke gebitsfouten of kaakafwijkingen * Epilepsie.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.