Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

Oorspronkelijk doel

Jachthond en speurhond (specialist voor truffels)

Beknopte geschiedenis

Van de waterhonden is de Lagotto Romagnolo één van de oudst bekende rassen. Als water retriever kwam de Lagotto Romagnolo al in de 16 de eeuw voor op de vlakke lage landen van Romagna (Bassa Romagna), de lagunes bij Comacchio en de moerasgebieden bij Ravenna in Italië.
In de periode 1840-1890 kreeg de Lagotto Romagnolo definitief de taak als truffelzoeker, maar ook hierin werd men tegen gewerkt: snelle en onzorgvuldige ontbossing zorgden er voor dat de truffel steeds zeldzamer werd. De competitie tussen de truffelzoekers werd groot. Het gevolg was een wereld van haat en nijd, jaloezie, wantrouwen, oneerlijkheid en zelfs wreedheid. Men heeft hier tot op heden nog mee te maken.
Eind jaren 70 van de vorige eeuw was er ene meneer Toschi, die de Lagotto Romagnolo nog goed kende vanuit zijn jeugd, nam, met een aantal andere vooraanstaande mensen uit de kynologie het initiatief om de Lagotto voor de ondergang te behoeden. In 1988 werd te Faenza de Italiaanse Lagotto Romagnolo Club opgericht. Uiteindelijk is men er in geslaagd om de ‘echte’ Lagotto Romagnolo weer terug te fokken zodat deze in 1991 officieel werd erkend. In 1993 is men weer begonnen met het showen van dit ras.

VroegerNu

Schilderij  van Giovanni Francesco Barbieri
HW art. R. Hörter

Foto: Alice van Kempen

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-298)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleine tot middelgrote hond, goed geproportioneerd, krachtig gebouwd, rustiek
[winterhard] uiterlijk, met een dichte, gekrulde vacht met een wollige textuur.
De hond is bijna net zo hoog als lang. (Vierkant)
Zijn voormalig jacht instinct is gewijzigd door genetische selectie; geëlimineerd, hierdoor wordt hij bij zijn werk niet afgeleid door de geur van het wild maar voor het opsporen van truffels.

Huidig uiterlijk

Hond van middelgroot tot klein postuur, goede verhoudingen, krachtig gebouwd, robuust uiterlijk, met een dichte en gekrulde vacht van een wollige textuur. In totaalbeeld is de lengte van het lichaam gelijk aan de schofthoogte. Het hoofd is licht divergerend. Staat iets hoger op de benen. De lengte van de benen is (54%) van de schofthoogte.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Lagotto is een weinig eisen stellende, levendige en aanhankelijke hond die zeer gehecht is aan zijn baas en gemakkelijk is op te voeden. Bovendien is hij een heel goede gezelschapshond die waaks kan zijn. Tegenover vreemden kan hij zich wat gereserveerd opstellen.De Lagotto is een gevoelige, zachtaardige, intelligente en leergierige hond maar daarmee niet per uitstek gemakkelijk.
De Lagotto heeft een zeer consequente, doch niet al te harde, opvoeding nodig. In huis zijn het zeer gezellige speelse en vooral rustige honden, die af en toe wat luidruchtig kunnen zijn. Met de juiste socialisatie en een consequente baas is de Lagotto prima geschikt als gezinshond.

Huidig gedrag

De Lagotto Romagnolo reageert van oorsprong terughoudend naar andere mensen en nieuwe ervaringen. Die terughoudendheid is voor de meeste lagotti aanleiding om te gaan blaffen. Mede daarom is het essentieel dat al in het nest wordt begonnen met de socialisatie en die socialisatie ook wordt doorgezet. Zo niet dan verandert terughoudendheid in angst met het risico van bijten.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Lagotto is een relatief gezond ras, de vereniging controleert de fokdieren op: HD, LSD, Patella Luxatie, ECVO oogonderzoek en Epilepsie.

Overig / Aandachtspunten

Een werklustige hond met een groot uithoudingsvermogen en geschikt voor lange wandelingen. Hij wordt graag uitgedaagd voor een zoekspel, speuren en vele andere takken van de hondensport o.a. door zijn snelle wendingen zeer geschikt voor behendigheid.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.