Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Schotse Herdershond Langhaar

Schotse Herdershond Langhaar

Schotse Herdershond Langhaar

Oorspronkelijk doel

Schapendrijver en hoeder.

Beknopte geschiedenis

De langhaar en korthaar Collie zijn gelijk aan elkaar met uitzondering van de vachtlengte. Er wordt aangenomen dat het ras is ontstaan uit honden, die oorspronkelijk door de Romeinen naar Schotland zijn gebracht en daar zijn vermengd met de oorspronkelijke types. Voorheen, maar ook nu nog, gebruikte men op de boerderijen in m.n. Schotland en Wales, honden om de schapen te hoeden. Deze honden noemde men Collies. Uit deze werkhonden is eind 1800 begin 1900 door kruisingen met andere rassen de Collie ontstaan zoals men die tegenwoordig ziet. Puristen kunnen wijzen op subtiele verschillen, die zijn ontstaan door het selecteren van fokdieren, maar het feit blijft dat de twee rassen vrij recent zijn ontstaan uit dezelfde fokdieren en werkelijk lijnen delen die tot op de dag van vandaag bij beiden te vinden zijn. De langhaar Collie is de wat verfijndere versie van de originele werkende Collie, van de schotse herder, waaruit hij gedurende tenminste de laatste honderd jaar is geselecteerd. Veel van de honden kunnen nog naar tevredenheid werken, als ze de kans krijgen. In principe komt het erop neer dat de Collie, naast al zijn schoonheid, een werkhond is.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-156)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Toont zich als een hond van grote schoonheid, die staat met onverstoorbare waardigheid, met geen enkel onderdeel uit verhouding ten opzichte van het geheel. Lichaamsbouw en belijning verraden kracht en activiteit, zijn vrij van plompheid en zonder een spoor van grofheid. De expressie is van het grootste belang. De onderlinge verhoudingen in aanmerking genomen wordt deze verkregen door de perfecte balans en combinatie van schedel en voorsnuit, maat, vorm, kleur en plaatsing van de ogen, correct geplaatste en gedragen oren.Werkhond die de hele dag moest kunnen werken met een weersbestendige vacht.
Is door de kinderfilm “Lassie” erg populair geweest en dat was niet bevorderlijk voor het ras. Er werden gewoon teveel Collies gefokt.

Huidig uiterlijk

Voldoet goed aan de rasstandaard met fraaie vachten. Doordat de hond in het verleden populair is geweest is men, (dat is bij sommige exemplaren te zien,) de constructie soms uit het oog verloren, maar het wordt dat is de laatste jaren aan het weer verbeteren . De vacht heeft enige verzorging nodig, b.v. eens per maand een grondige borstelbeurt.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vriendelijk zonder een spoor van nervositeit of agressiviteit. Een prima gezelschapshond, vriendelijk, vrolijk en actief, goed met kinderen en andere honden.Echte herdershond, Heeft een consequente opvoeding nodig.

Huidig gedrag

Prima huishond, lief voor kinderen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hier op, er kom t o.a. voor: HD,ED en oogziektes. ECVD, MDR1

Overig / Aandachtspunten

De vereniging screent ook op MDR1 en doofheid. De Collie is erg gevoelig voor narcose.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.