Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Grand Basset Griffon Vendeen

Grand Basset Griffon Vendeen

Grand Basset Griffon Vendeen

Oorspronkelijk doel

Jachthond voor opzoeken van wild.

Beknopte geschiedenis

De Grand Basset Griffon Vendéen is, net als alle andere bassets, ontwikkeld uit jachthonden van grotere afmeting, in dit geval de Grand Griffon Vendéen. De eerste exemplaren werden aan het eind van de 19e eeuw gefokt door Comte d’ Elva, die hiervoor honden met rechte benen zocht. Maar het was uiteindelijk Paul Dezamy die het huidige ras heeft doorontwikkeld. Hij begreep dat, om het haas te vangen, een hond van bepaald formaat nodig is. Hij bepaalde deze op ongeveer 43 cm. schofthoogte. Vandaag de dag (onder het geweer), kan deze rashond alle vormen van haarwild bejagen, van het konijn tot wild zwijn. Een meute Grand Bassets won de vijfde editie van de Europese cup op het haas.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

RvB
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-33)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Is in het geheel een beetje lang, met rechte voorbenen, heeft de constructie van een basset, maar mag niet op een kleine Briquet lijken. Gebalanceerd en elegant.Zelfstandige gepassioneerde jachthond met groot uithoudingsvermogen die mede door zijn sociaal gedrag prima als huishond kan worden gehouden. Echter dagelijkse wandeltochten zijn vereist.

Huidig uiterlijk

Aantrekkelijke licht gestrekte hond met goede substantie. Heeft gestrekt hoofd met krachtige voorsnuit en lange oren, oogleden sluiten aan. Heeft krachtige hals die vloeiend overgaat in de rechte, brede gespierde rug. Staart is hoog aangezet en wordt licht omhoog gebogen gedragen. Borstkas met veel ruimte voor hart en longen. Het beenwerk is krachtig, de voeten zijn goed gesloten. De vacht is sluik en van stevige structuur en zeker niet lang.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Snel, geeft flink luid, is een gepassioneerd jager, moedig, houdt van dicht struikgewas en water.
Een beetje koppig, maar gedraagt zich toch netjes, baas moet wel leiding in handen nemen.
Het betreft een echte zelfstandige jachthond die zijn neus achterna gaat. Uw perceel omheinen is beslist nodig. Zijn uithoudingsvermogen is groot wat voor het baasje lange wandelingen betekent.

Huidig gedrag

Vrolijk en opgewekt, beweeglijk en levendig. Van aard zeer sociaal en gevoelig voor stemmingen. Aanhankelijk en eigenzinnig. Gaat goed om met kinderen, soortgenoten, katten en konijnen. Wordt het te druk voor de hond dan trekt deze zich terug.

Gezondheid *1

Griffon Vendéen zijn relatief gezonde rassen. Een van de pijlers waarop de gezondheid rust is selectie van goede fokdieren. In Frankrijk, maar ook in Scandinavië, waar men ze nog veel voor de jacht gebruikt vindt de selectie plaats op basis van jachtkwaliteiten in combinatie met gewenste geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Bij veel clubs toetsen de verenigingsleden de gezondheid permanent.

Overig / Aandachtspunten

Veel exemplaren zijn uit balans, met name de achterhand is dan te royaal gehoekt. De vacht is soms te zacht en gekruld. Voorsnuit is soms te kort en de onderkaak zwak. Het beenwerk is soms te licht en de gewenste brede lendenpartij erg smal. Ook is bij een aantal het borstbeen van onvoldoende lengte.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.