Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Grote Münsterländer

Grote Münsterländer

Grote Münsterländer

Oorspronkelijk doel

Voorstaande hond uit de regio Münsterland.

Beknopte geschiedenis

De historische ontwikkeling van de Grote Münsterländer gaat terug tot de wit-bonte vogelhond in de Middeleeuwen; via de drijf-en de kwartelhond ontwikkelde zich tenslotte de voorstaande hond in de 19e eeuw. De Grote Münsterländer behoort, net als de Kleine Münsterländer (Heidewachtel) en de Duitse Staande Langhaar, tot de familie van de langharige Duitse staande hondenrassen waarmee men tegen het eind van de negentiende eeuw planmatig begon te fokken. Toen de “Deutsch-Langhaar-Verein“ de kleur zwart definitief van de fok uitsloot, begon de in 1919 opgerichte Duitse ”Verein für die Reinzucht des langhaarigen schwarz-weissen Münsterländer Vorstehhundes” met de fokkerij van de zwart-witte Langhaar. De vereniging begon in 1922 met de planmatige fokkerij van Grote Münsterländers.

VroegerNu

HW 1980

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -118)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Krachtige, gespierde lichaamsbouw bij een sierlijk elegant totaalbeeld. Intelligente en adellijke expressie. Droge belijningen.In niets overdreven, de vacht staat beschreven als lang maar dit mag nooit overdreven zijn hij heeft lichte bevedering aan de benen, normale broek en aan de oren en borst mooie bevedering.

Huidig uiterlijk

Soms wat te sterk gehoekt in de Achterhand en langer in lichaam. Nooit lang in lichaam hij is namelijk bijna vierkant vanaf de schoft en matig gehoekt.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De belangrijkste eigenschappen zijn gehoorzaamheid, leerbaarheid en betrouwbare bruikbaarheid voor de jacht, in het bijzonder na het schot. Karakter levendig zonder nervositeit.Liefst training voor de jacht, wil zweetspoor uitwerken en apporteren.
Het is een harde werker. Hij jaagt goed onder het geweer en zowel voor als na het schot.

Huidig gedrag

Gedrag is nog altijd hetzelfde gebleven, een harde werker, met goede zekerheid op zweet, zelfs op roofwild, betrouwbaar in bos en veld, hij is waakzaam en aan de baas gehecht.

Gezondheid *1

Gelukkig is de Grote Münsterländer in het algemeen een gezond ras. Slechts bij uitzondering moet een Grote Münsterländer van de fokkerij worden uitgesloten op grond van het HD-onderzoek. Erfelijke oogaandoeningen komen met enige regelmaat voor, met name cataract en distichiasis.
In het fokreglement van de vereniging is HD en ECVO oogonderzoek opgenomen en de voorwaarde dat alleen gefokt mag worden met honden die niet lijden aan een erfelijke en/of chronische aandoening. Het streven is dus alleen te fokken met gezonde honden.

Overig / Aandachtspunten

Zijn intelligentie vraagt om met de hond te werken het liefst zweetspoor en apporteren, dit komt zijn temperament ten goede.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.