Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Komondor

Komondor

Komondor

Oorspronkelijk doel

Herdershond.

Beknopte geschiedenis

De Komondor is een al lang bestaand Hongaars Aziatisch herdershondenras. Zijn oorspronkelijke voorouders kwamen allemaal waarschijnlijk mee met de rondtrekkenden volken, die zoals nomaden van de veeteelt levenden oude Magyaren in het Karpatenbekken.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-053)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Komondor is groot en sterk gebouwd. Het opvallende exterieur en de waardige houding wekken ontzag, misschien ook wel angst. Hij is niet van nature een allemansvriend. Het stevige lichaam is bedekt met, ruig, lang en doorgaans bedekt met dik vervilt, lang haar. Het lichaam vormt zich vanuit opzij gezien iets afwijkend van het vierkant, licht rechthoekig profiel.
Het dichtbehaarde hoofd komt hoog boven het lichaam uit. De staart wordt hangend gedragen, met het uiteinde van de staart die bijna horizontaal wordt gebogen. De vacht is ivoorkleurig.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hij heeft onwankelbare moed bij het bewaken en de verdediging van de kudde vee die aan hem is toevertrouwd door zijn eigenaar en van het huis van zijn meesters. Hij valt stil en brutaal aan. Hij
beschouwt zijn territorium als het zijne, waarin hij geen vreemd levend wezen tolereert. Zijn grondhouding is wantrouwend. Overdag ligt hij graag zo dat hij zijn gebied kan controleren. Tijdens de nacht is hij voortdurend in beweging.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op HD en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.