Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Lapinporokoira

Lapinporokoira

Lapinporokoira

Oorspronkelijk doel

Hoeden van rendieren.

Beknopte geschiedenis

Gedurende honderden jaren gebruikte de Lappen honden van hetzelfde type als de Laplandse Herder voor het hoeden van rendieren. In de jaren vijftig is begonnen met registratie in het rasboek. Toentertijd werden de huidige Finse Lappenhond en Laplandse herder nog gezien als één en hetzelfde ras. Op 10-12-1996 erkende men dat er twee verschillende rendierherder rassen bestonden en werd de Laplandse Herder erkend als zelfstandig ras.

VroegerNu

Hondenwereld 1985

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-284)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een hoedende spits, middelgroot, duidelijk langer dan hoog. Het bot en de spieren zijn sterk. De hond is gespierd, zonder de indruk zwaar te zijn. Duidelijk geslachtstype. De vacht goed aangepast aan het arctische klimaat.De Lapinporokoira of Lappen-herdershond is speciaal als hoeder voor de Laplandse rendieren gefokt.
Hij intelligent en leert snel, en tijdens het werk is hij vol energie en werkt hij zelfstandig, bij opwinding blaft de hond gemakkelijk.

Huidig uiterlijk

Het totaalbeeld moet met nadruk de juiste balans tonen met een goed uithoudingsvermogen tijdens alle weersomstandigheden.
De Lapponian Herder is aanzienlijk langer dan hoog: een reu is ongeveer 10 procent en een teef ongeveer 15 procent langer dat de hoogte bij de schoft. Het front is sterk, met een lange ribbenpartij en sterke achterhand met brede dijen de rug en lendenen zijn kort.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Volgzaam, kalm, vriendelijk, energiek en gedienstig. Makkelijke blaffer tijdens het werk.Zie boven.

Huidig gedrag

In Nederland wordt en kan de hond gebruikt worden voor reddingshondenwerk, agility, obedience, canicross, maar de hond is ook goed te gebruiken als aaihond en hulphond.
Het belangrijkste is dat de hond wordt uitgedaagd. Bij voldoende uitdaging, is de hond rustig in huis!

Gezondheid *1

Problemen die voorkomen zijn: Prcd-PRA: bij dit ras komt een vorm van PRA (oogaandoening) voor waar alle honden die voor de fok ingezet worden via DNA op getest en geselecteerd worden. Lijders van deze aandoening worden voor de fok uitgesloten.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.