Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Nederlandse Schapendoes

Nederlandse Schapendoes

Nederlandse Schapendoes

Oorspronkelijk doel

Schapendrijver bij uitstek, moet een werkhondje zijn en blijven.

Beknopte geschiedenis

Al lange tijd aanwezig bij de schapenkuddes op de Noord Veluwe, maar pas laat erkend, de heer Toepoel heeft hier een grote rol bij gespeeld. Na de oorlog bekend geworden en populair.

VroegerNu
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-313)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Nederlandse Schapendoes is een lichtgebouwde, langharige hond met een hoogte van 40 tot 50 cm. In zijn bewegingen is hij verend en licht, hij is een opmerkelijk springer.Schapendrijver die wendbaar moet zijn, licht gebouwd is essentieel evenals zijn typische vacht.

Huidig uiterlijk

Veel variatie, waarbij er veel Schapendoezen zijn die niet de typische eigenschappen hebben.
Veel honden met verkeerde vachten, te zware lichaamsbouw, geen typische hoofdverhoudingen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Schapendoes is een normaal en evenredig gebouwde herdershond met een levendig, alert en moedig karakter. Hij is schrander en waaks. Voor zijn eigen mensen toont hij grote innigheid en trouw. Hij is vrolijk, enthousiast, vriendelijk en temperamentvol.Herdershondje bij uitstek, moet stabiel en gehoorzaam zijn.

Huidig gedrag

Levendige hond, die prima stabiel is en veel temperament toont, kan vanuit stilstand op de tafel springen. Uitermate geschikt voor hondensporten, hulp- en opsporingsinstanties.

Gezondheid *1

Epilepsie, hart – en nierafwijkingen, knikstaarten. Daarnaast wordt er op Oogziektes CEA / RD / distiachis / entropion / ectropion verplicht gecontroleerd of DNA test

Overig / Aandachtspunten

Laagbenigheid, onvoldoende of te smal lichaam, kleine (zwarte) ogen, i.p.v. de gevraagde, grote ronde bruine ogen, smalle schedels i.p.v. het brede hoofd met de brede snuit en neus, ontbreken van kin, het missen van het rastypische, springerige gangwerk.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Rasvereniging
  • Ervaren kynologen

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.