Basset Bleu de Gascogne

Basset Bleu de Gascogne

Oorspronkelijk doel

Jachthond, meutehond.

Beknopte geschiedenis

Het ras werd aan het begin 19e eeuw door enkele jagers uit het westen nieuw leven ingeblazen; vanaf dat moment onderging het ras een constante ontwikkeling, zowel in de nodige verbetering in
lichaamsbouw, alsook het behoud van de kwaliteiten van de zogenaamde honden “Van het zuiden”.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

FCI
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-35)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Echte typische Basset, die de kenmerken toont van het grote ras waarvan hij afstamt; behoorlijk substantieel maar toch niet te zwaar.

Huidig uiterlijk

De Basset Bleu is een kortharige basset met een schofthoogte van 35 to 38 cm. Hij dient dezelfde kenmerken te hebben als de Grand Bleu: verleidelijke vacht, voldoende adel in het hoofd, een sterk beendergestel en voldoende zwaarte, zonder dik te zijn. Het hoofd toont een licht geaccentueerde achterhoofdsknobbel. De oren zijn laag aangezet, lang, minimaal de neuspunt bereikend en naar binnen gedraaid. De ogen zijn donkerbruin met een zachte uitdrukking. De beharing is kort, dik en gesloten. De kleur is blauwschimmel met platen en een bruin (tan) aftekening boven de ogen, op de snuit en de onderste delen van de benen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Werkt uitstekend in een meute. Aanhankelijk en vrolijk; moet zich vrij kunnen bewegen.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging vermeld op de website dat het een gezond ras is en een hoge leeftijd kan bereiken.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Brakkenclub
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.

Reacties zijn gesloten.